Energipriser i Sverige & USA

Maria N skrev i sitt förra inlägg om bilåkandet och dess effekter på miljö och människor. I det här inlägget tänkte jag ta upp frågan om energipriser i Sverige respektive USA, då de skiljer sig en hel del åt.

I Sverige betalar man även skatt och moms som ingår i energipriset dvs. bensinskatt. Bensinskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms. 14,33 kr/liter ligger bensinpriset på i Sverige idag varav ungefär 60 % av summan utgörs av skatter inklusive moms.[1] Amerikanerna betalar i genomsnitt i alla stater 24,12 cent (1,99 kr) skatt på en liter bensin och 24,9 cent (2,06 kr) per liter i diesel.[2] Men hela energikostnaden ligger på ungefär 6 kr/liter (se diagram nedan)

Efter att ha jämfört Sveriges och USAs energipriser samt hur mycket skatt de betalar på den så kan man se att det är betydligt stor skillnad. Skillnaden beror till stor del på skatten då svenskar betalar mer skatt än amerikanerna. Bensin kostar ungefär dubbelt så mycket i Sverige, här nedan kommer jag klistra in två diagram på bensinpriser i Sverige och USA.

 [3]
 
 Här ser vi ett diagram på bensinpriserna i USA under 2015. Diagrammet visar kostnaden i svenska kronor.[4]

Det finns olika typer av bränsle och de vanligaste är; bensin, diesel, etanol, biogas och även el som börjar bli mer och mer populärt. Den vanligaste typen av bränsle till dagens bilar är bensin. Fossil diesel och bensin är dominerande i nuläget, och dessa är alltså inte förnybara. Vi behöver hitta en mer hållbar lösning då dessa gör upphov till mycket koldioxid utsläpp.[5]

Men vad är bäst? Höga eller låga skatter på bensin? Syftet med hög skatt är att minska bensinanvändningen som tär på klimatet. Alltså är höga skatter på bensin bättre för miljön. Fördelen med låga skatter på bensin är att man får pengar över till annat än att spendera allt på bensin och bilåkandet blir billigare i sig. I USA har man en annan syn på bensinpriserna än i Sverige, där vill man helst inte betala skatt till skillnad från Sverige där staten har en mer betydande roll. 


1 Claudia:

skriven

Hej Maria!
Ett minst sagt aktuellt ämne som ständigt diskuteras, skatter alltså. Hög eller låg bensinskatt i Sverige, vad tycker du?

Svar: Hej Claudia!Jag tycker det finns fördelar med både höga och låga skatter på bensinen, men i nuläget då miljöfrågan är väldigt viktig anser jag att höga skatter är bäst. När bensinen kostar mer blir vi mer medvetna om vårt bilåkande och med största sannolikhet försöker vi åka mindre bil då eftersom det annars blir väldigt dyrt och på så sätt minskas utsläppen av avgaser. :)
swenergus.blogg.se

Kommentera här: